img

Με την Ιωάννα Παπαχρήστου

Πόσες φορές ευχήθηκες να μπορείς να καταλάβεις τους στίχους των κομματιών που χορεύεις? Πόσες φορές το έψαξες και κατάλαβες πως ήσουν ως τώρα «εκτός κλίματος» στο χορό σου?

Είναι πιο εύκολο απ’όσο πιστεύεις.

Φέτος δημιουργήσαμε για σένα ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης ισπανικών  με στόχο την κατανόηση της μοναδικής λαϊκής ποίησης και κουλτούρας του tango.

 

Χορεύω «παράφωνα» ή παράταιρα δε σημαίνει μόνο το να είμαι εκτός ρυθμού. Η μουσική του tango από πολύ νωρίς απέκτησε στον πυρήνα της στίχο, με ξεκάθαρο νόημα και συναισθήματα, αλλά και τρόπο να «μιλά» για αυτά. Το να χορεύω παιχνιδιάρικα ένα κομμάτι που μιλά για θάνατο, ή να χορεύω με τρυφερότητα ένα κομμάτι στο οποίο ο άντρας καταριέται τη γυναίκα είναι πολύ συχνή παγίδα… Θέλεις να είσαι αυτός ο χορευτής?

Προκύπτει έτσι έντονα η ανάγκη να προσεγγίσουμε και τη γλώσσα του tango με τρόπο τέτοιο που θα μας επιτρέψει άμεσα να συνδεθούμε με την ουσία ενός κομματιού.  Καταλαβαίνω το στίχο σημαίνει: αντιλαμβάνομαι το κεντρικό νόημα του κομματιού, αλλά, μια και μιλάμε για τέχνη, αντιλαμβάνομαι επίσης τους εκφραστικούς τρόπους που χρησιμοποιεί ο στιχουργός για να μοιραστεί αυτό το νόημα. Αυτοί οι τρόποι είναι που κάνουν το κείμενο ποιητικό και όχι πεζό, κι ακόμα, είναι αυτοί που του προσδίδουν την ξεχωριστή ταυτότητα του tango ως μουσικού είδους, μαζί με την κοσμοθεωρία που το συνοδεύει.  Μόλις ξεχωρίσουμε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής tango, η χορευτική ερμηνεία μας, αλλά και η σχέση ζωής που έχουμε με το χορό αλλάζει εντελώς σε ποιότητα, αλήθεια, αυθεντικότητα.

Για λόγους καθαρά πρακτικούς, πολύ λίγοι από μας έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν σε βάθος την ισπανική γλώσσα, αλλά και τις αργεντίνικες ιδιαιτερότητές της, ώστε να μπορούν να καταλάβουν τα ποιητικά κείμενα του tango.

Έτσι, αποφασίσαμε να δομήσουμε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης ισπανικών, ειδικά σχεδιασμένο για tangueros. Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο κατανόησης του γραπτού και προφορικού λόγου, που θα μας βοηθήσει στην κατανόηση του στίχου. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες βασικής γραμματικής, ευρύ λεξιλόγιο που είναι σε συχνή χρήση σε κομμάτια tango, ιδιαίτερες/ιδιωματικές εκφράσεις που συναντώνται, προσέγγιση της αργεντίνικης αργκώ, ανάλυση στίχων και προφορική εξάσκηση στην μετάφραση και κατανόηση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/χορευτές tango με μηδενική ή αρχάρια εμπειρία στην ισπανική γλώσσα και περιλαμβάνει 6 μήνες διδασκαλίας (δίωρα ομαδικά μαθήματα σε ολιγομελές γκρουπ, 2 Σάββατα κάθε μήνα, από Οκτώβρη έως και Μάρτιο) και θα χρειαστεί από εσάς κάποια προσωπική μελέτη, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι επ’αόριστον. Στα μαθήματα θα μοιράζεται όλο το απαραίτητο υλικό για μελέτη, γλωσσικό και στιχουργικό, καθώς και ορισμένες σύντομες ασκήσεις για την εμπέδωσή του. Το μόνο που θα χρειαστείτε επιπλέον είναι ένα τετράδιο για τις σημειώσεις σας και πολλή καλή διάθεση!

 

·  Για λόγους επιτυχούς παρακολούθησης, παρακαλείσθε να συμμετέχετε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στο σύνολο των μαθημάτων.

·        Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

        Δηλώσεις συμμετοχής στο  https://www.tangart.gr/tangolessons.asp?

·        Κόστος συμμετοχής:

25€/μήνα

·       Τηλ. επικοινωνίας 6983851228

  


Σας περιμένω!!